Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Космічна станція

Курс — на Місяць

На своїй Космічній станції Джмелик продовжує вивчати архівні матеріали про видатних українців — дослідників космосу. У попередньому випуску журналу він розповідав про батька космонавтики і першого українського космонавта. Сьогодні він теж має чим вас здивувати.

Діти запитують, Джмелик відповідає

► Чому Місяць змінює форму?

Місяць не світить сам по собі, як Сонце, адже він — не зірка, а планета. Це лише здається, що він сяє на нічному небі, насправді ж Місяць відбиває світло Сонця. Оскільки вірний супутник Землі рухається навколо неї за маршрутом, зображеним на малюнку, впродовж чотирьох тижнів ми бачимо освітленими різні частини його поверхні залежно від того, в якій точці маршруту він перебуває. Коли Місяць опиняється між Сонцем і Землею (положення 1), ми його майже зовсім не бачимо, оскільки він обернений до нас неосвітленим боком. Коли ж він перебуває у положенні 5, ми бачимо повний Місяць.

► Чому в космос треба летіти на ракеті? Чи не можна дістатися туди на літаку чи повітряній кулі?

Ракета перетинає атмосферу нашої планети настільки швидко, що Земля не встигає повернути її назад своїм тяжінням. Ані літак, ані повітряна куля не здатні розвинути таку велику швидкість.

Дізнатися про те, як заочно познайомилися український дослідник космосу Юрій Кондратюк та американський астронавт Ніл Армстронг, як провести з дошкільниками і молодшими школярами експериментальний запуск ракети типу “підлога — стеля” у власній кімнаті, ви можете, скориставшись друкованою версією журналу “Джміль” та електронним додатком до нього.

Поспішімо, аби не спізнитися — до старту ракети залишилися лічені секунди. Останні етапи передпольотної підготовки юні космонавти можуть пройти за матеріалами журналу “Джміль” (2015, №1) — у Музеї космонавтики в Житомирі дізнатися про перші польоти в космос, перших українських космонавтів і виконати досліди Джмелика — останнє тренування космонавтів. Не забудьте, що перед космічним польотом космонавти довго тренуються, тож хто не пройшов передпольотної підготовки, покваптеся ретельно підготуватися до старту — читайте репортаж Книжечки про тренування у журналі “Джміль” (2014, №4) та в електронному додатку до нього.

Увага! Зібравши презентації електронних додатків до журналів “Джміль” №4, 2014; №1, 2, 2015, ви можете розгорнути з дошкільнятами та учнями початкових класів цікавий освітній проект “Далекий близький Космос”. Успішного польоту!

Завантажуйте електронний додаток
“Знайомтесь: Сонячна система”

Завантажити презентацію для дітей

До скарбнички методиста

Матеріал може стати яскравим доповненням бесіди з дітьми з українознавства, допомогти у формуванні світогляду дошкільників та учнів молодших класів, допомагає показати дітям надбання української науки, працю вченого, розвинути допитливість дітей, активізувати пізнавальну діяльність дітей.










<< До змісту номера («Джміль» №2 /2015)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: