Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Клуб допитливих

Де працює вітер


Побувавши вітряного дня у садку, Нотка замислилася і спитала Джмелика:

— Друже, а хіба вітрисько лише бешкетує та шкоду робить?

— Звісно, ні, — відповів наш любознайко. — Він уміє й працювати: напинає вітрила кораблів, крутить вітрогенератори, які виробляють електричну енергію... А у давнину допомагав людям хліб робити. Щоб дізнатися, як саме, помандруємо разом з членами Клубу допитливих у минуле.

Крила має, але не літає

Широким шляхом тягнуть воли за селом важкий віз. У ньому шовково виблискує на сонечку — аж очі вбирає — золотисте жито. Потроху наближається віз до дивної споруди, що стоїть на пагорбі, без упину вимахуючи дерев’яними крилами, але в небо не злітає.

► Здогадалися, що це за споруда?

Це млин, де зерно на борошно змелюють. Він ще називається вітряком, бо крила його приводить у рух вітер.

► Чи бачили ви вітряки? Розкажіть, де. Як ви гадаєте, чому їх зазвичай будували за селом, на пагорбах або на відкритому просторі?

Прочитавши статтю в друкованій версії журналу “Джміль”, ви можете продовжити з малятами дивовижну подорож у минуле на Джмеликовій машині часу — розповісти дітям про млин, влаштувати веселу забаву, розв’язати цікаві завдання від Книжечки. А яскравим інтерактивним доповненням до цієї подорожі стануть презентації в електронному додатку.

Завантажуйте електронні додатки

Завантажити презентації для дітейМлини

Завантажити презентації для дітейВітрогенератори

Завантажити презентації для дітейДобірка фотографій








<< До змісту номера («Джміль» № 4 /2014)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: