Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Пригоди на обкладинці

Улітку на ставку

Бесіда за сюжетною картиною на обкладинці
(повна версія)

Сьогодні Джмелик та його друзі зібралися піти на ставок. Що їм треба взяти із собою? Які речі можуть бути спільні для всіх, а які потрібні кожному свої власні? Що варто взяти для ігор на березі та розваг у воді?

ЦІКАВЕ — ПОРУЧ

Поки друзі збиралися, задзвонив телефон. Джмелик зняв слухавку й почув схвильований хлопчачий голос:

— Алло! Джмелику, це ти?

— Так, добридень! А хто телефонує?

— Це я, Максим! Хочу тобі поскаржитися. Мама сказала, що ми цього літа не поїдемо на море. І я дуже засмутився! Адже виходить, що за всі канікули я нічого цікавого не побачу. От тобі, Джмелику, таланить! Завжди їздиш у гарні місця та в своєму журналі про все розповідаєш. Я теж так хочу!

— Максиме, я зрозумів, у чому твоя біда! Відкрию тобі секрет, який допомагає мені бачити багато цікавого: дива завжди поруч! Треба тільки навчитися бачити їх. Не можеш поїхати на море, не сумуй! Приходь на ставок! Будемо разом вчитися помічати найцікавіше поруч!

Максим здивувався такій відповіді, але погодився зустрітися на ставку.

НА ЧЕРЕПАСІ ВЕРХИ

Ось уже друзі на ставку. Джмелик роздягнувся та присів на камінчик край води, щоб натягнути на ноги ласти. Раптом той камінчик ворухнувся та почалапав у воду. Виявилося, що то була болотяна черепаха! Їх чимало водиться у водоймах України, але така велетенська зустрілася Джмеликові вперше. Нова знайома запропонувала покатати їх з Книжечкою, а ще побачити цікаві рослини та мешканців водойми.

Гляньте, посеред ставка визирають із самої води жовті квіти латаття. Їх ще називають глечики, бо схожі на маленькі посудинки. У народі кажуть, що це улюблені квіти русалок, тому їх краще не рвати. А й правда, всі частини цієї рослини отруйні, тож краще милуватися ними здаля.

Береги озера скрізь поросли рогозом. Квіти в нього незвичайні — коричневі, наче обпалені, палички. На вигляд він зовсім непоказний, а в господарстві дуже корисний. З рогозу плетуть кошики та меблі, роблять тини і навіть дахи.

Над ставком кружляють дві тендітні бабки. А чи знаєте, чому цих комах найчастіше можна побачити біля води? Річ у тім, що вони відкладають у воду свої яйця, там вилуплюються і розвиваються їхні личинки.

А ще тут є хтось голодний і хтось переляканий. Придумайте оповідку про те, як Журавлик хотів спіймати жабку, а вона тікала від нього.

Тим часом Пензлик та Нотка встигли подружитися з родиною качок. Мама-качка з пухнастими малюками пригощалися Нотчиним пиріжком, а тато-селезень разом з Пензликом зводив палац з піску. Цікаво, чому пташки одного виду мають різне забарвлення? Поміркуйте, чому качур такий яскравий, а самиця — сіренька.

ХТО ЖИВЕ ПІД ВОДОЮ?

Впізнати підводних мешканців на картині просто, а от спробуйте відповісти на запитання, що стосуються їх.

► Як називається велика вусата риба, а як — маленькі?

► Навіщо сомові вуса? (Ними він, наче щупальцями, обмацує дно навколо себе, шукаючи поживу).

► Для чого тіло більшості риб вкрите лускою? Порівняйте з ссавцями та птахами. (Луска, хутро, пір’я захищають шкіру тварин від поранень, а хутро звірів та пір’я птахів ще й від холоду).

► А хто це плаває в ставку, схожий на ящірку? Чим тритон відрізняється від неї? (Тритон — амфібія, тобто може дихати й під водою, і на суші, а ящірка — плазун, родичка змії. Тритон має сплющений з боків хвіст, який допомагає йому рухатися під водою, а в ящірки хвостик плаский — для руху по землі).

— Цікаву вікторину про рака шукайте у Клубі допитливих на с. 10-11.

Друзі чудово проводять час на ставку, а Джмелик усе озирається навкруги — чи не видно де Максима. Що зацікавить хлопчика на березі найбільше: будівництво палацу з піску, секрети підводного світу чи бесіди з друзями? Так чи інакше цікава справа знайдеться!

А що б хотіли робити ви? Чи вмієте бачити цікаве навколо?

Інтерактивна версія сюжетної картини в електронному додатку до друкованої версії журналу “Джміль” чудово оживить вашу бесіду з дітьми. У потрібний момент заняття ви зможете показати саме той сюжетний центр картини, про який розповідаєте дітям, або той, на який вони звернули увагу. Це дасть можливість детальніше розглянути всі сюжети картини, обговорити їх, розвинути мовлення, критичне та системне мислення дітей.

Завантажуйте інтерактивну версію сюжетної картини
“Улітку на ставку”

Завантажити презентацію для дітей








<< До змісту номера («Джміль» № 3 /2014)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: