Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Вернісаж

Легендарний Котигорошко

Бесіда за ілюстрацією Валентини Мельниченко

Сьогодні у Вернісажі представлено найдавніший вид образотворчого мистецтва — графіку. Слово графо означає “пишу, дряпаю, малюю”. Лінія — головний елемент картин цього виду мистецтва. Вона зображує, розповідає, переконує, приваблює… Якщо живопис звертається до нас мовою кольорів та відтінків, світла й тіні, то графіка говорить лініями, штрихами, смужками, плямами.

Побачити твори графіки можна не лише у музеях та на виставках, а й на сторінках книжок. Це добре відомі всім читачам ілюстрації. Вони допомагають нам краще уявити персонажів, описані події, а наймолодшим дітлахам, які ще не вміють читати, підказують, про що йдеться у книжці. Давайте разом з Пензликом ще раз погортаємо сторінки вже відомої нам казки про українського богатиря — Котигорошка.

Український богатир

Цього персонажа української народної казки ви, напевно, впізнали одразу. Могутній, сміливий та самовідданий Котигорошко! Згадайте, як він з’явився на світ. Скільки братів та сестер у нього було? Яка біда з ними трапилася?

Котигорошко зображений молодим русявим парубком. Закручені вуса та чуб говорять про його завзяту вдачу. Як вбраний персонаж? Назвіть елементи його одягу (біла сорочка, свитка, підперезана червоним паском, смушева шапка). Так одягались українці у давнину. На рукаві старенької свитки кілька латок. Про що це свідчить?

Дочитати до кінця бесіду з дітьми, дізнатися про найменші деталі ілюстрації до казки про Котигорошка, навчити дітей уважно розглядати графічні картини, робити висновки щодо характеру персонажів, подій, зображених на них, ви можете, завітавши у постійно відкритий Вернісаж на сторінках журналу “Джміль”.








<< До змісту номера («Джміль» № 3 /2013)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: