Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Студія декоративного мистецтва

Писанки-вишиванки


Чудове весняне свято — Великдень! Це свято Воскресіння Христового, свято перемоги життя над смертю. Відзначають його навесні, коли після тривалої зими день стає довшим за ніч, і на зігріту сонячним промінням землю повертається життя.

У слов’янській традиції яйце здавна було символом життя. Як ви гадаєте, чому? Справді, в маленькому яєчку, що здається неживим, захована істота, яка одного дня розіб’є шкаралупу і з’явиться на світ.

Як вигадливо прикрашають українці великодні яйця! Це й крашанки, і писанки, й дряпанки. Є дерев’яні різьблені або розмальовані, є навіть керамічні, а є ще й шиті. Розкажіть, які диво-писанки зустрічали ви. А писанки-вишиванки, які сьогодні показує Пензлик, ви, мабуть, побачите вперше.

Чи можна вишити яйця?

Здається, вишивати на яйцях неможливо — шкаралупа така тендітна й крихка! Але майстриня неспішно й обережно торкається поверхні яйця тонесеньким свердлом, і її пронизують безліч маленьких дірочок. Вони створюють контур майбутнього малюнка. Потім за справу беруться голка з ниткою. Зображення вишивають гладдю, тобто гладенько. Стібочки вкладаються щільно, впритул один до одного. Погляньте-но на ці писанки-вишиванки — пташки та квіти на них наче намальовані. А об’ємні елементи вишиті стрічками. Ви впізнали пташок, зображених на писанках-вишиванках? Це колібрі, мініатюрні пташки, які мешкають в Америці. Вони здатні зависати у повітрі, швидко махаючи крильми, і літати задом наперед. Тут можна побачити ще одного домашнього улюбленця — папугу. Окрім екзотичних пташок, бачимо на писанках-вишиванках ще одну істоту. Хто це, впізнали? (Комаха, джміль). Завітав, мабуть, попити нектару із запашної весняної квітки.

Пташки, комахи, квіти — дивовижні дарунки природи — щодня нагадують нам про Божу ласку, а майстерно зображені на писанках-вишиванках, звеличують одвічну красу природи, дарують гарний настрій та надихають на створення власних витворів декоративного мистецтва.

Бажаючих навчитись вишивати писанки на картоні та зробити великодню прикрасу для вазона Джмелик запрошує до Студії декоративного мистецтва, що постійно відкрита на сторінках журналу “Джміль”. Не пропустіть наступного засідання!








<< До змісту номера («Джміль» № 2 /2014)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: