Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Літературна студія

Родичі слова “вітер”

Побувавши на гостині у вітрів, Джмелик та його друзі завітали до Літературної студії, щоб разом обговорити все побачене й почуте.

Книжечка почала із загадки:

По небу гуляє — хмари розганяє.
По землі гуляє — дерева гойдає.

Що це?

Джмелик не забарився з відповіддю:

— Звісно, вітер. А якби гойдав лише гілочки, то був би вітерець. Слова схожі, але різні!

— Так, навіть якщо зовсім трохи змінити слово, відразу зміниться його значення. Ось, наприклад, вітрюган, вітрище. Такі слова називають спорідненими, тобто родичами, — пояснила Книжечка. — До речі, у слова “вітер” їх багато. Наприклад, повітря. Здогадаєшся, чому вони рідні?

Джмелик повільно промовив:

— Вітер… повітря… віт! Я помітив у них спільну частинку — -віт-. І за значенням ці слова теж родичі, бо вітер — це рух повітря. Тепле повітря — легке, воно піднімається, а холодне — важке, стелиться низом. Зігрівшись, знову йде вгору, а охолонувши, опускається. От ці зустрічні потоки повітря, міняючись місцями, й утворюють вітер.

— Як цікаво ти розповідаєш! Аж захотілося вийти на повітря, — вигукнула Книжечка і запропонувала другові продовжити бесіду надворі.

Джмелик вирішив подивитися в Інтернеті прогноз погоди, щоб дізнатися, чи не буде зливи, як учора, і підійшов до комп’ютера.

З’ясувати, як описати вітер у прогнозі погоди, які розваги найбільше полюбляє вітер, чим він займається на роботі, прочитати крилаті вирази про вітер та роздивитися дотепні ілюстрації до них, а також дізнатися, як цікаво і дотепно розповісти про вітер та його роботу дітям, які завдання можна запропонувати їм на занятті, ви можете у статті друкованої версії журналу “Джміль”. А е-додаток стане основою захопливого проекту для дошкільнят та учнів молодших класів “Чим вітер допомагає людям”.

Завантажуйте електронні додатки

Завантажити презентації для дітейЯкі вітри бувають

Завантажити презентації для дітейВітер у крилатих виразах

Завантажити презентації для дітейВітер на роботі

Завантажити презентації для дітейВітряно. Вірш Ірини Токмакової





<< До змісту номера («Джміль» № 4 /2014)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: