Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Майстерня

Я створю цю книжку сам!

Хто створює книжки? Без кого і без чого вони не можуть з’явитися на світ? Ви скажете: без письменника, ілюстратора, комп’ютера, друкарської машини. А я гадаю, що для цього досить натхнення однієї творчої людини, трохи терпіння, наполегливості і… заняття у нашій Майстерні! Усі, хто хоче створити книгу власноруч, приєднуйтеся до нас!

Ваша Книжечка

ЯКІ БУВАЮТЬ КНИЖКИ

Кодекс

Так називається звична для нас форма книжки.

Історія

У Давньому Римі слово кодекс означало “дерев’яна дощечка”. Її вкривали шаром воску, по якому писали загостреною паличкою. Другий кінчик палички був заокруглений, щоб загладжувати, стирати помилки. Дощечки з’єднували між собою по дві, три або більше. Згодом книжки почали робити з пергаменту (шкіри тварин), папірусу, пізніше з паперу. Але й донині типова форма книжки нагадує прямокутну дощечку і є найбільш зручною.

Технологія виготовлення

  1. Візьміть два аркуші паперу, розріжте їх навпіл.
  2. Отримані чотири сторінки покладіть одну на одну й зігніть посередині. Маємо зошит з 8 сторінок.
  3. Візьміть аркуш цупкого паперу або картону, виріжте прямокутник, трохи більший за розгорнутий зошит. Зігніть його навпіл і вставте у нього сторінки.
  4. На лінії згину сторінок зробіть три отвори і зшийте книжку.

Дізнатися цікаву інформацію про історію виготовлення книжок і за детальними інструкціями Пензлика створити власні авторські книжки: книжку-драбинку, книжку-гармошку, книжку-лепорелло, а також яскраві обкладинки до них ви можете, завітавши до завжди відчиненої Майстерні на сторінках журналу “Джміль”.








<< До змісту номера («Джміль» № 3 /2013)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: